Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ


Την τιμητική τους έχουν αύριο 30 Ιανουαρίου οι τρεις Ιεράρχες, με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να προβαίνουν σε εκδηλώσεις με σκοπό να τιμήσουν τους προστάτες των Γραμμάτων. Με τον όρο Τρεις Ιεράρχες, αναφερόμαστε συνοπτικά στους τρεις επιφανείς Αγίους και θεολόγους, Βασίλειο τον Μέγα, Ιωάννη τον Χρυσόστομο και Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό.

Για τη σοφία τους και τη χριστιανική τους ζωή, η Ορθόδοξη Εκκλησία τους ονόμασε αγίους και γιορτάζουν ο καθένας ξεχωριστά. Αλλά επειδή δημιουργήθηκε μια διαφωνία μεταξύ των χριστιανών για το ποιος από τους τρεις πρόσφερε τα περισσότερα, αποφασίστηκε και καθιερώθηκε από τα τέλη του 4ου αιώνα να υπάρχει και για τους τρεις μια κοινή γιορτή στις 30 Ιανουαρίου κάθε έτους.





ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

   Οι μαθητές των Δ`, Ε` και ΣΤ` τάξεων είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Μουσείο της Ακρόπολης αλλά και το Αστεροσκοπείο Αθηνών στην Πνύκα κατά την διάρκεια της μονοήμερης εκδρομής τους στην Αθήνα την προηγούμενη Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2018. 
 Το Mουσείο Ακρόπολης είναι αρχαιολογικό μουσείο επικεντρωμένο στα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης των Αθηνών. Το μουσείο κτίστηκε για να στεγάσει κάθε αντικείμενο που έχει βρεθεί πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στους πρόποδές του καλύπτοντας μία ευρεία χρονική περίοδο από την Μυκηναϊκή περίοδο έως την Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική Αθήνα ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται πάνω στον αρχαιολογικό χώρο Μακρυγιάννη, κατάλοιπο των Ρωμαϊκών και πρώιμων βυζαντινών Αθηνών.

 Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι ερευνητικό κέντρο στην Αθήνα και αστεροσκοπείο, αποτελεί Ν.Π.Δ.Δ. και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας. Οι μαθητές και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν ένα από τα πρώτα τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου Αθηνών, γνωστό ως «Τηλεσκόπιο Δωρίδη», που γιόρτασε το 2002 τα εκατοστά του γενέθλια.
Εγκαταστάθηκε στο κτίριο του Θησείου, όπου λειτουργεί ακόμη και σήμερα, και πήρε το όνομα του μεγάλου δωρητή του. Είναι ένα διοπτρικό τηλεσκόπιο με φακό 40 εκατοστών και εστιακή απόσταση 5 μέτρων. Το «Τηλεσκόπιο Δωρίδη» ήταν το μεγαλύτερο τηλεσκόπιό μας μέχρι το 1959 όταν στον Λόφο Κουφός της Πεντέλης εγκαταστάθηκε το μεγάλο διοπτρικό τηλεσκόπιο Newall σε ένα νέο κτίριο με θόλο διαμέτρου 14 μέτρων. Το τηλεσκόπιο αυτό ζυγίζει 9 τόνους, έχει μήκος 9 περίπου μέτρων και φακό 62,5 εκατοστών.






Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Στο πλαίσιο των προληπτικών δραστηριοτήτων του Οδοντιατρείου του Κέντρου Υγείας Λιβαδειάς, ο κύριος Καρακικές Σεραφείμ και η κα Ροζάνα Ευαγγελία επισκέφθηκαν το σχολείο μας και συγκεκριμένα την Α` τάξη . Αφού ενημέρωσαν τους μικρούς μαθητές για το σωστό τρόπο καθαρισμού των δοντιών τους και απάντησαν σε ερωτήσεις τους, προέβησαν σε στοματικό έλεγχο και κατέγραψαν τυχόν προβλήματα. Ενημερωτικά σημειώματα στάλθηκαν στους γονείς.