Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ


<<...Όταν έστω και ένα μόνο παιδί στερείται τα δικαιώματά του, τότε ακυρώνεται η έννοια "δικαιώματα του ανθρώπου". Τα παιδιά χρειάζονται την αγάπη μας και τη φροντίδα μας όχι μόνο την παγκόσμια ημέρα του παιδιού, στις 11 Δεκεμβρίου, αλλά όλες τις μέρες του χρόνου...>>
Αντώνης Σαμαράκης



Στις 20 Νοεβρίου 1959 ο ΟΗΕ υιοθέτησε τη «Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού» και το 1989 τη «Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού». Για αυτό και η 20η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού».

Στην Ελλάδα η Ημέρα του παιδιού γιορτάζεται την 11η Δεκεμβρίουγενέθλια ημέρα της UNICEF – United Nations Children’s Fund (Ταμείο Παιδιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών) που ιδρύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1946 για να βοηθήσει αρχικά τα παιδιά της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Κίνας μετά το τέλος του Β’ παγκοσμίου Πολέμου.


Σήμερα, δεκαετίες μετά την υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, οι αξίες και τα ιδανικά που προέβλεψε και υιοθέτησε η σχετική Σύμβαση εξακολουθούν να μην θεωρούνται δεδομένα για μεγάλο αριθμό παιδιών σε όλο τον κόσμο που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, παραμέλησης, εκμετάλλευσης, παιδικής εργασίας, μετανάστευσης κ.ά.

Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού πραγματοποιήθηκαν εντός του ωρολόγιου προγράμματος, εκδηλώσεις και δράσεις με θεματικό κέντρο τα δικαιώματα του παιδιού. Σκοπός τους, σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιοη ευαισθητοποίηση στην προάσπιση των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, η προώθηση και ανάδειξη αξιών όπως η δικαιοσύνη, η ισότητα, ο αλτρουισμός, η ανεκτικότητα, ο σεβασμός στην διαφορετικότητα και η ειρήνη και η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και της αλληλεγγύης στο πλαίσιο της πρόληψης και της εξάλειψης ξενοφοβικών και ρατσιστικών μορφών συμπεριφοράς.

Αρχικά οι μαθητές μέσα από την τεχνική της ιδεοθύελας, κατέγραψαν τις ιδέες τους σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών, διάβασαν τα δικαιώματά τους "Έχω, Έχεις Δικαιώματα", και "Όλοι γεννιόμαστε ελεύθεροι -ο μικρός αναγνώστης" του Τριβιζά. Παρακολούθησαν τα βίντεο "Ειρήνη:- η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα" και "Ο2Π πολίτης του κόσμου",  συζήτησαν, προβληματίστηκαν, μίλησαν και για τις υποχρεώσεις τους , συμπλήρωσαν φύλλο εργασίας, ζωγράφισαν και δημιούργησαν την αφίσα της τάξης τους. 







Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ 17ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

     Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018 οι μαθητές του 4ου και 10ου Δημοτικών Σχολείων απέτισαν φόρο τιμής στους φοιτητές και σπουδαστές της Αθήνας, οι οποίοι πριν 45 χρόνια, στις 17 Νοέμβρη 1973,  διαδηλώνοντας ενάντια στο καθεστώς της χούντας έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν . 
     Οι μαθητές της Ε` τάξης απέδωσαν με τρόπο συγκινητικό το ρόλο τους  στα δύο  σκετς "Οι φοιτητές στο Πολυτεχνείο", και "Προσκλητήριο νεκρών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου" και απήγγειλαν το ποίημα "Θα `ρθει ο καιρός". Οι μαθητές της Στ` τάξης συμμετείχαν στην χορωδία της γιορτής με τραγούδια όπως "Λεβέντης", "Όταν σφίγγουν το χέρι", "Της Δικαιοσύνης" και "Το σφαγείο". Η εκδήλωση τελείωσε με το τραγούδι "Αχ χελιδόνι" το οποίο απέδωσαν με ένα χορευτικό οι μαθητές της Ε` τάξης.
   Την εκδήλωση παρακολούθησαν μαθητές , εκπαιδευτικοί και γονείς οι οποίοι χειροκρότησαν την όλη προσπάθεια.






Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

 Οι μαθητές των Ε` και ΣΤ` τάξεων του σχολείου μας επισκέφτηκαν την Αθήνα και συγκεκριμένα το Ευγενίδειο Ίδρυμα Πλανητάριο και το Βυζαντινό Μουσείο την Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018.
   Είχαν την ευκαιρία να δουν το τρισδιάστατο ντοκυμαντέρ με τίτλο "Η Ζωή στο Σύμπαν",  μια ψηφιακή παράσταση που θέμα της έχει την αναζήτηση ύπαρξης ζωής πέρα από τη Γη . Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στην έκθεση "Μνήμες Γαίας: Παγκόσμια Γεοπάρκα UNESCO Ελλάδας - Κύπρου " και συμμετείχαν σε  ένα εικονικό ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο.
  Η επόμενη επίσκεψή τους ήταν ο χώρος του Βυζαντινού Μουσείου , το οποίο βρίσκεται δίπλα στο Πολεμικό Μουσείο και είναι ένα από τα σημαντικότερα Μουσεία διεθνώς για την τέχνη και τον πολιτισμό των Βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων. Εκεί, μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να δουν αντικείμενα που προέρχονται από τον ελλαδικό, μικρασιατικό και βαλκανικό χώρο.