<<...Όταν έστω και ένα μόνο παιδί στερείται τα δικαιώματά του, τότε ακυρώνεται η έννοια "δικαιώματα του ανθρώπου". Τα παιδιά χρειάζονται την αγάπη μας και τη φροντίδα μας όχι μόνο την παγκόσμια ημέρα του παιδιού, στις 11 Δεκεμβρίου, αλλά όλες τις μέρες του χρόνου...>>Αντώνης Σαμαράκης
Στις
20
Νοεβρίου 1959
ο ΟΗΕ υιοθέτησε τη «Διακήρυξη των
Δικαιωμάτων του Παιδιού» και το 1989 τη
«Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού».
Για αυτό και η 20η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί
ως «Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού».
Στην
Ελλάδα
η
Ημέρα του παιδιού γιορτάζεται την 11η
Δεκεμβρίου–
γενέθλια
ημέρα της UNICEF – United Nations Children’s Fund (Ταμείο
Παιδιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών)
που ιδρύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1946 για
να βοηθήσει αρχικά τα παιδιά της Ευρώπης,
Μέσης Ανατολής και Κίνας μετά το τέλος
του Β’ παγκοσμίου Πολέμου.
Σήμερα, δεκαετίες μετά την υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, οι αξίες και τα ιδανικά που προέβλεψε και υιοθέτησε η σχετική Σύμβαση εξακολουθούν να μην θεωρούνται δεδομένα για μεγάλο αριθμό παιδιών σε όλο τον κόσμο που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, παραμέλησης, εκμετάλλευσης, παιδικής εργασίας, μετανάστευσης κ.ά.
Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού πραγματοποιήθηκαν εντός του ωρολόγιου προγράμματος, εκδηλώσεις και δράσεις με θεματικό κέντρο τα δικαιώματα του παιδιού. Σκοπός τους, σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο, η ευαισθητοποίηση στην προάσπιση των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, η προώθηση και ανάδειξη αξιών όπως η δικαιοσύνη, η ισότητα, ο αλτρουισμός, η ανεκτικότητα, ο σεβασμός στην διαφορετικότητα και η ειρήνη και η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και της αλληλεγγύης στο πλαίσιο της πρόληψης και της εξάλειψης ξενοφοβικών και ρατσιστικών μορφών συμπεριφοράς.
Αρχικά οι μαθητές μέσα από την τεχνική της ιδεοθύελας, κατέγραψαν τις ιδέες τους σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών, διάβασαν τα δικαιώματά τους "Έχω, Έχεις Δικαιώματα", και "Όλοι γεννιόμαστε ελεύθεροι -ο μικρός αναγνώστης" του Τριβιζά. Παρακολούθησαν τα βίντεο "Ειρήνη:- η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα" και "Ο2Π πολίτης του κόσμου", συζήτησαν, προβληματίστηκαν, μίλησαν και για τις υποχρεώσεις τους , συμπλήρωσαν φύλλο εργασίας, ζωγράφισαν και δημιούργησαν την αφίσα της τάξης τους.